Dag 5: La France

Jaja, ik ben al in Frankrijk aangekomen. En dat dus met een pijnlijke knie gister. Mag ik een beetje trots zijn op mijzelf? Ja dat mag ik.. Ik wist nu waar ik naartoe aan het navigeren was, dus wist ook mijn afstand. Pittig stuk fietsen, maar alweer een prima plekje, voor maar 10 euro, inclusief een ijskoude cola 🙂 Oh, het internet is hier slecht, dus vandaag moeten jullie het met maar een paar foto’s doen. Tourdata is me uiteindelijk toch gelukt.

Koud!

Het bleef nog heel lang licht gister. Ik bedacht me dat ik natuurlijk behoorlijk westelijk zit, dat het aardig richting de langste dag loopt en het daardoor langer licht is hier. Het viel me op, maar ik viel daarentegen ook zeer snel in slaap, en dat al voor 23u! Gister een klein beetje verbrand, en dat voelde ik wel op mijn armen en mijn hoofd. Alles goed ingesmeerd en lekker slapen. Maar ik werd wakker rond 5.40u omdat ik het koud had, en dan vooral mijn voeten. Laat het nou zo zijn dat die meestal wel warm blijven bij mij. Even een extra laagje er over en toen ging het beter en werd ik even voor 7u weer wakker. Het was vochtig geweest deze nacht en er is bijna geen wind als ik de tent uit kruip. Ook de zon schijnt nog net tegen een boompje aan en ik sta dus nog in de schaduw. Ik neem mijn tent wat af, binnen en buiten en ga dan brood halen.

Op stap

Na een lekker ontbijt in de zon, met een kop koffie breek ik binnen 20 minuten mijn tent af en staat alles ingepakt klaar. De route gaat vandaag via Nieuwpoort (die van de slag om Nieuwpoort in 1600), onder De Panne langs en over Veurne langs jaagpaden richting Diksmuide. In Veurne rij ik even om voor een blik op de Grote Markt, maar daarna trap ik door richting Diksmuide. Er zijn stukjes prima weg, maar ook hele smalle paadjes, waar je eigenlijk liever niemand als tegenligger wil. Die zijn er trouwens ook bijna niet de hele dag dus dat komt goed uit. Op een bankje maak ik na 30km een stop voor een kop koffie (yep, eindelijk mijn 500ml thermosfles gevuld met kokend water vanmorgen) Samen met een dubbele boterham pindakaas en banaan kan ik er weer even tegenaan.

image

In de verte zie ik de IJzertoren van Diksmuide al, maar de weg voert soms nog een andere kant op. Vlak voor het plaatsje is nog een oude loopgraaf. Het is een beetje onduidelijk hoe ik hier in kan komen, maar eigenlijk wil ik gewoon door. Snel een paar plaatjes geschoten en kort daarop rij ik Diksmuide in. Langs die IJzertoren wat een herdenkplek is voor de gevallen soldaten.

image

Eten, ik had het nog zo gezegd, ETEN

Als ik al een stuk buiten Diksmuide rij bedenk ik me: waar kan ik nog wat eten halen? Nou, nergens eigenlijk. Het is hier uitgestorven stil op straat. De weg volgt hier een groot deel stroom van de IJzer. Er ligt een vers gestort stuk asfalt wat heerlijk fietst. Maar het enige restaurant achtig iets wat ik tegenkom is te chique. De parkeerplaats is gevuld met dikke BMW’s en vergelijkbaar materiaal. Dan maar een broodje. Die zitten niet voor niets in mijn tas. Met wat te drinken (water). Maar dan besef ik dat ik 1 bidon vergeten ben te vullen. Hopen dat ik zo maar ergens wat kan vullen. Heel kort daarna vind ik bij een kerk een plek waar lekker fris water uit de kraan komt. Met nog 2 broodjes ga ik aan de laatste 35 kilometer van de dag beginnen.

Going French

De weg is niet heel bijzonder. Het zonnetje wat waterig, maar er is weinig wind, waardoor ik lekker opschiet. Eigenlijk is de enige reden dat ik weet dat ik vanuit België in Frankrijk terecht ben gekomen dat de bordjes veranderen. Nogsteeds dezelfde naam, maar ze zien er anders uit.

image

Het wordt ook wat glooiender en dat vind ik wel leuk. Ik probeer te ontspannen als de weg naar beneden loopt, maar trap toch door als de weg juist wat stijgt. Het loopt allemaal best soepel, ook mijn knie werkt nog best aardig mee. Ik heb mijn zadel in totaal denk ik 3 centimeter omhoog gedaan vandaag en daardoor lijkt de druk meer op mijn benen te komen dan op mijn knieen. Stom dat ik dat nu pas bedenk, maar hopelijk weerhoudt het me van voortijdig opgeven. Rond 16u rij ik Bollezeele in. Daar zit een Aldi, die ga ik onthouden, maar die is wel 2km voor mijn geplande camping..

Dat Frans he…

Ik ben wel moe, mijn billen zijn er ook wel klaar mee geloof ik voor vandaag. De camping is in zicht en ik wordt vriendelijk ontvangen, in ratelend Frans! Laat dat nou helemaal niet mijn sterkste taal zijn! We komen er uit en de mevrouw brengt me naar mijn plek. Onderweg pakt ze een tafel mee en als we op mijn plekje zijn haalt ze ook nog een stoel voor erbij. Heel even uitrusten en dan de tent opzetten. Voor het douchen wil ik de boodschappen hebben. Ik reken mijn plekje af (daar wordt niks van genoteerd..), drink dus een ijskoude Cola en dan wijst de mevrouwe gelukkig naar een Supermarche wat dichter in de buurt. Daar kan ik mijn spulletjes vinden. Terug op de camping neem ik mijn douche en dan maak ik mijn eten: een groot blik met 3 aardappels, worteltjes, boontje en witte bonen is al snel warm en ik eet deel 1. Dan nog 3 zeer smaakvolle Merquez worstjes in de pan en dan zit mijn buikje voor nu weer even vol. Het was een fijne dag, nog ‘maar’ 70 km naar Boulogne sur Mer! Haal ik dat dus in 6 dagen? Vooral het weer zou nu in mijn tegendeel kunnen gaan werken…

110 kilometer op mijn teller, inclusief de boodschappen..

image

Deel 1 tot Diksmuide

image

Deel 2: tot Bollezeele

7 reacties

 1. Atari schreef:

  Zonde dat de de IJzertoren links hebt laten liggen. Daarin zit een museum over WO1, die heel erg de moeite waard is! Je gaat lekker man!

  • Camiel schreef:

   Met een reden: een fiets met bepakking laat je niet zomaar onbeheerd achter, het is alles wat ik bij me heb, zeker op drukke plekken blijft ie in de buurt. Vrijheid tot op zekere hoogte dus.

 2. San schreef:

  Wat een leuk verslag maak je iedere dag, zal het volgen!
  Sterkte met de knie, ik zeg altijd dat fietsen goed is…. Maar het is misschien een beetje veel in korte tijd.
  Rustdag met kroeg en tv?

 3. monique schreef:

  Je bent goed bezig topper maar wel goed naar je lijf blijven luisteren

  hoe blont kan ik zijn ik maar reageren op fb terwijl ik dat hier moet doen

 4. Ilonka schreef:

  Super, Camiel!
  Ik ben trots op je.
  Liefs, Ilonka

Geef een reactie