1542 KM: Friesland voor de wind

Het is een frisse nacht geweest, en met dezelfde frisse moed begin ik aan mijn dag. Mijn route loopt vandaag van Drenthe, weer naar Groningen en dan Friesland in. Voor de wind een groot deel van de dag, op richting de afsluitdijk. 

Drenthe

Ik ontbijt in het zonnetje. Vandaag geen brood maar havermout die nog in mijn tas zit. Met een laatste zakje cappuccino op is het tijd om mijn tent in te pakken. Die is mooi droog en dan denk ik op tijd op pad te kunnen. Raak alleen nog aan de praat met de beheerder van de camping, ook een fietser die net met die hitte in Frankrijk is geweest. Eenmaal op pad is het nog best fris, net 17 graden. Er is nog wel zon, maar de weg loopt veel door het bos. Duidelijk Drenthe nog, want ik kom een hunebed tegen. 

Deze is bij Tynaarlo en daar is nooit iets aan gedaan. De weg gaat verder en soms over best wel smalle paadjes. 

Een stuk verderop kom ik ook nog een ondergrondse opslag voor gas tegen. Toch een beetje een beetje gezicht als je dit zomaar tegen komt midden in de natuur. 

Groningen

Ik maak er een heel leuk kopje van, maar eigenlijk heb ik helemaal niet door dat ik in Groningen rij. Nouja, alleen dat het geen Drenthe meer is, en nog geen Friesland. Want Friesland herken je dan weer aan plaatsen met een dubbele naam. De wind is nog rustig en het zonnetje laat het een beetje afweten. Ik haal in Zevenhuizen bij de bakker 2 broodjes en een lekkere koek. Daarna vervolg ik mijn route. Net op tijd kom ik er achter dat ik de ver door rij op een route die ik later weer heb aangepast! Dom! Nouja, het is te doen en na wat slingeren rij ik Drachten binnen. Daar breekt ook net de zon door en ga ik lunchen. Uitsmijter met ham en kaas en een kroket. 12 uurtje noemen ze dat hier. 

Friesland dus

De zon blijft voorlopig en dat maakt het allemaal een stuk vriendelijker. Mijn route gaat wel meer door open veld, maar ook kom ik langs dure aangelegde wijken met grote huizen en even grote boten. 

Niet geweldig te zien, maar besefte pas later dat het hier het einde was en om nou helemaal terug te gaan… Mijn route gaat nu richting Grou. De wind is wat aangetrokken en voor de wind gaat het makkelijk richting de 33km/u. Maar niet voor lang, ik moet tot 3 maal toe in de remmen: een pont. Kleine oversteek elke keer, en eigenlijk gewoon heel erg leuk. 

Eenmaal in Grou aangekomen rij ik even het centrum in voor suikerbrood en duumkes. Ik ben hier vroeger wel eens met de boot geweest, maar ik herken het niet. Omdat ik nog wel een stuk moet ga ik toch maar weer snel door. 

KM maken

Daarna is het veel lange stukken recht voor de wind. In Raerd staat nog een mooi kerkje op een terp. Ook het beeld daarvoor is al mooi.  

Ik krijg nog een keer bijna hongerklop en stop nog ergens voor een broodje pindakaas met banaan. Daarna gaat het wel weer. Even later rij ik Bolsward binnen en merk dat ik toch nog trek heb, of zin in wat lekkers, ik weet het niet zeker. Het wordt een milkshake 🙂 Nog maar 15 km te gaan voor vandaag. Maar ik kan niet doorrijden zonder het dorpje even vast te leggen op de foto. 

Ik fiets door en dan in mijn ooghoek zie ik een bord met de afstand naar Amsterdam, per fiets.. 

Het laatste stukje

Echt makkelijk gaat het niet meer, maar ik kom er wel. Witmarsum heet me welkom. 

Hier had ik een goeie camping gezien waar ook alles in de buurt zit. Daarnaast is ie ook netjes betaalbaar; 10,50. Tent opzetten, douchen en even boodschappen halen. Het is niet veel, wacht de ravioli heb ik al een hele tijd in mijn tas zitten en die moet op. Beetje vlees er bij en een salade en ik kan gaan koken. Bakje yoghurt voor desert mee en ik kan mijn honger weer stillen. In heel het land lijkt het al geregend te hebben, maar hier tot op heden niet (21.30u). 4 spetters geloof ik. Ik heb zelfs in een waterig zonnetje zitten eten! 

Tijd om nog even wat te lezen en dan op tijd te gaan slapen. Morgen de afsluitdijk, totaal staat op 107km voor morgen. Dan ben ik aardig op weg richting huis! Of het ook lukt door de voorspelde wind? Dat weet ik morgen pas, en jij dus ook. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. nog een kleins tukje..jammer hoor dat we nu net regenweer hebben

Geef een reactie